Een veilig wachtwoord

Kenniskaart 1

Wachtwoorden vormen de eerste verdediging tegen onrechtmatige toegang tot jouw computer (en door jou gebruikte programma’s en sites). Hoe sterker het wachtwoord, hoe beter de beveiliging tegen hackers en schadelijke software. Maar wat is een sterk en dus veilig wachtwoord? Een sterk wachtwoord is minstens zeven tekens lang en is een combinatie van (hoofd- en kleine) letters en leestekens. De meeste computerhacks, gegevensdiefstallen of andere vormen van misbruik vinden plaats doordat mensen makkelijk ‘te kraken’ wachtwoorden gebruiken. Het is dus zaak om een veilig én makkelijk te onthouden wachtwoord te gebruiken. Stel bijvoorbeeld een acroniem/letterwoord samen op basis van een voor jou makkelijk te onthouden zin. Bijvoorbeeld een zin die een belangrijke gebeurtenis uitdrukt: Mijn vader is overleden op 1 maart 1998. Het wachtwoord dat je daarmee kunt samenstellen is bijvoorbeeld: Mvioo1-3-1998! Het is verstandig om voor jezelf een vaste methode te bedenken waarmee je wachtwoorden creëert. In het gegeven voorbeeld bestaat het wachtwoord uit alle eerste letters van de zin, begint het wachtwoord met een hoofdletter, is data omgezet in cijfers en wordt het wachtwoord afgesloten met een uitroepteken.


Als je een wachtwoord wilt hebben dat nog moeilijker te ontcijferen is dan zou je bepaalde letters kunnen vervangen door symbolen of cijfers. Het wachtwoord uit de voorbeeld wachtwoordzin wordt dan bijvoorbeeld: Mv=oo1-3-1998! Hierbij zijn twee opeenvolgende dezelfde letters in de zin vervangen door cijfers en is het woordje ‘is’ vervangen door ‘=’. Het meest belangrijke is om hier een eigen systeem voor te bedenken. Een eigen, vast systeem zorgt ervoor dat je wachtwoorden makkelijk te onthouden zijn.
Handige ezelsbruggetjes

Een vervelend maar helaas veelvoorkomend probleem is dat wachtwoorden worden vergeten. Dat is niet nodig als je gebruik maakt van een vaste systematiek bij het samenstellen van wachtwoorden. Enkele handige ezelsbruggetjes:

- Stel een acroniem samen op basis van een voor jou makkelijk te onthouden zin. Bijvoorbeeld een zin die een belangrijke gebeurtenis uitdrukt of een zin die je om een andere reden makkelijk onthoudt.

- Het is verstandig om de wachtwoordzin waaruit het wachtwoord is samengesteld te bewaren op een voor u logische plaats (het wachtwoord zelf mag, zeker daar waar het om wachtwoorden voor professioneel gebruik betreft, niet op papier bewaard worden).

- Er bestaan ook hulpmiddelen om wachtwoorden te onthouden/bewaren, een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de password manager KeePass (een free open source programma) dat je helpt om je wachtwoorden te bewaren op een veilige manier. Je kunt alle wachtwoorden in één database stoppen waarbij je slechts één hoofdwachtwoord hoeft te onthouden.

Wachtwoordgenerators
Als je het moeilijk vindt om zelf een sterk wachtwoord te bedenken, weet dan dat er diverse (online) wachtwoordgenerators zijn die een wachtwoord voor je kunnen creëren. WinTinker Password Generator bijvoorbeeld is een freeware app waarmee je op eenvoudige wijze een wachtwoord of zin om kunt laten zetten in een veilig wachtwoord. Het voordeel van het gebruik van zo’n generator is dat je een uniek wachtwoord krijgt en dat je het beftreffende wachtwoord of zin, als je het wachtwoord ooit vergeet, eenvoudig weer opnieuw kunt laten berekenen.

Een sterk wachtwoord:

- Bestaat uit ten minste zeven tekens;
- Bevat niet je gebruikersnaam, roepnaam, achternaam of bedrijfsnaam;
- Bevat ook niet de naam van je eventuele partner, familieleden of huisdier;
- Is geen bestaand woord;
- Wijkt af van eerder gebruikte wachtwoorden;
- Is geen gezegde, lijfspreuk of motto;
- Bevat afwijkende tekens zoals, hoofdletters, cijfers en symbolen (!@#$%^&*() etc.).